Neophodna podrška cele zajednice

0

Prvi Lokalni inkluzivni centar „Mesto susreta“ u Zemun polju

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, osnovali su prvi Lokalni inkluzivni centar „Mesto susreta“ u Zemun polju. Prema rečima Ane Ćosić, predsednice Udruženja „Evo ruke“ koje je i osnivač Centra, 50 porodica se okupilo, kako bi se borile za bolje uslove za svoje najmilije u ovom delu Beograda, posebno u Zemunu koji je siromašan besplatnim sadržajima namenjenim ovoj populaciji.
– Udruženje je osnovala grupa roditelja aprila 2011., u želji da se sami izborimo sa sistemom koji nije imao razumevanja za nas i naše potrebe. Aktivnosti smo sprovodili uglavnom u Zemunu i Novom Beogradu, ali smo i učestvovali u raznim manifestacijama koje su važne za podsticanje i promociju inkluzije naše dece u život Beograda. Naša deca su sva predškolskog i školskog uzrasta, a idu u specijalne ili redovne škole, ali među njima ima i dece koja su teškog zdravstvenog stanja i veliki broj nezaposlenih roditelja, najčešće majki u teškoj finansijskoj situaciji – objašnjava Ćosićeva. Ona dodaje da je ovim porodicama važno povezivanje i podrška cele zajednice, a i ostalih roditelja koji se nalaze u sličnoj situaciji. Kako ističe, inkluzivni centar je proizašao iz potrebe da se nađe neko mesto gde će ta deca međusobno družiti i gde će sa njima raditi kroz različite tipove radionica, a bitno je da su porodice na okupu i da svi zajedno učestvujemo u radu sa decom. – Želimo da pokrenemo programe koji će olakšati život i našoj deci i nama, kao i da pomognemo institucijama koje su predviđene da to rade, da se snađu u novom zakonodavnom okviru i zaista uradimo nešto od opšteg značaja kada su u pitanju inkluzija, deca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice – kaže Ćosićeva.

Korišćenje kuće na tri godine Ana Ćosić, iz Udruženja „Evo ruke“, kaže da je sve na dobrovoljnoj bazi, a da se finasiraju uglavnom iz projekata i uz pomoć filantropskih organizacija. – Kuću u kojoj se nazali inkluzivni centar smo dobili na korišćenje na tri godine bez nadoknade troškova zakupa. Kuća je na dobrom mestu, vidljiva i pristupačna, koju polako adaptiramo i prilagođavamo našim potrebama, a tokom Dana davanja organizovali smo akciju uz pomoć Srpskog filantropskog foruma, gde smo prikupljali sredstva za Centar, uređivali dvorošte i sadili drvored – ističe Ana Ćosić.

Оставите одговор