Volja: Plešu u tišini

22

Teško je poverovati da se Marina, Esma, Nataša i Helena od svojih vršnjaka razlikuju po nečemu osim po talentu za ples. Igraju kao jedna, a svi koji su 22. septembra prošli pored platoa ispred opštine Zvezdara nisu mogli da poveruju da dve devojke imaju oštećenje sluha, dok druge dve ne čuju apsolutno ništa.

Marina, Esma, Nataša i Helena sanjaju put u Kopenhagen

IGRA – One su 22. septembra poletno plesale, u nadi da će im dobri ljudi pomoći da sakupe novac za odlazak na Svetsko takmičenje u plesu u Kopenhagenu. Jedna od njih je i Marina Blažić (17), koja je sa prošlogodišnjeg šampionata u Srbiju donela srebrnu medalju.

– Igram poslednjih pet godina u plesnom klubu “Mladost” i to hip-hop. Učenica sam srednje škole “Stefan Dečanski” i odličan sam đak. Volim da igram jer me to zaista ispunjava. Bila sam presrećna kada sam prošle godine na Svetskom takmičenju u Nemačkoj osvojila drugo mesto i stvarno bi mi bilo žao da ne odemo ove godine. Kada bi se neko pojavio da nam pomogne, bile bismo presrećne – kaže Marina, napominjući da kod kuće svaki dan vežba, a u plesni klub odlazi dva puta nedeljno.
Oštećenje sluha koje ima ova sedamnaestogodišnjakinja je posledica sindroma displasio kraniofrontonasalis, a ona je jedina na svetu sa ovom dijagnozom. Iz bolnice je otpuštana više od 200 puta, a to je nije sprečilo da ostvari svoj san i nauči da pleše.
Esma Hadžić i Helena Grujocki ne čuju muziku, već ritam osećaju putem vibracija. Kada igraju, u tu činjenicu je zaista teško poverovati jer one „ne ispadaju“ u koracima.
– Treniram tek godinu dana i do sada nikada nisam išla na takmičenja. Imali smo brojne javne nastupe. Ples je moj hobi i srećna sam dok igram. Kada bi nam neko pomogao da odemo, našoj sreći ne bi bilo kraja – kaže četvrta članica ekipe Nataša Obrenović (17), koja ima oštećenje sluha.
San vredan 2.000 evra
POMOĆ – Organizacija “Plava školjka” je 22. septembra organizovala akciju prikupljanja pomoći za Marinu, Helenu, Esmu i Natašu, koje žele da učestvuju na svetskom takmičenju u modernom plesu u kategoriji osoba sa invaliditetom. San ovih devojaka vredi 2.000 evra koji su za njihove porodice nedostižni. Iako su se obraćali za pomoć mnogima, ona je ipak izostala, a takmičenje je zakazano za 15. oktobar.

Оставите одговор