Život ipak ne mora da čeka

58

Kako se Nišlije na svoj način bore za ravnopravnost invalidnih osoba u gradu
Podrška: Dragana Rodić veliku podršku u aktivnostima za prava osoba sa invaliditetom pruža suprug Miloš. Svojim primerom ona se trudi da dokaže da se za dostojastveni život vredi boriti.

Niš – Udruženje „Dragana Rodić“ pre godinu dana pokrenulo je humanitarnu akciju „Uklonimo barijere“, kojom kroz različite akcije, filmske prezentacije, koncerte i performanse na simboličan način okupljaju osobe sa invaliditetom i poznate ličnosti. Prioritet ovih akcija je obostrana promena svesti o pojmu invalidnosti i jednakosti za sve.

Muzičari, poput Nišlije Gorana Šepe Galeta, frontmena grupe „Galija“, pevač iz Hrvatske Alen Slavica, Miloš Aranđelović iz grupe „Vizantija“, novinar Mašan Lekić, poznate su ličnosti koje su prihvatile ideju da svaki dan treba raditi na jednakosti i uklanjanju barijera.

Dragana Rodić (35) uspela je, i pored toga što je nakon saobraćajne nesreće završila u invalidskim kolicima, da rodi pre 16 meseci sina Mihajla i da bude uporni aktivista na ovom programu.

– Barijere su prvenstveno u glavama a ne samo arhitektonske – kaže Rodićeva. – Cilj nam je da prikažemo invalidnost kao nešto od čega ne treba bežati, stiditi se i odbacivati ljude koji su drugačiji! Zbog toga nam je veoma drago što imamo veliku medijsku podršku i samim tim nam je omogućeno da prodremo do većeg broja ljudi i predstavimo našu humanu viziju. Ova akcija ima humanitarni karakter, ali cilj je da se invalidima omogući kvalitetniji život i socijalizacija.

Оставите одговор