Šahisti krstarili beogradskim rekama

0

Učesnici Svetskog prvenstva za slepe i slabovide šahiste, koje se održava u Beogradu, juče su imali priliku da upoznaju srpsku prestonicu sa Save i Dunava, kao i da se upoznaju sa kulturom i istorijom grada.

Član Gradskog veća Darko Božić je rekao da se na ovaj način još jednom pokazalo da je Beograd grad otvorenog srca i da je otvoren za sve ljude dobre volje.

– Danas smo im na jedan novi način predstavili Beograd. Na brodu imaju prevodioca koji će im predstaviti Beograd sa vode, znamenitosti Beograda od Kalemegdana do novog mosta i nazad, kao i istoriju grada. Tu su ljudi iz celog sveta i činjenica da je jedna značajna sportska manifestacija dodeljena Beogradu veliko je priznanje i gradu i Srbiji – istakao je Božić, koji je i predsednik organizacionog odbora takmičenja.

Zamenik direktora Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Goran Šehović kazao je da je tura organizovana u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, kao i to da je ovo jedinstvena prilika da se učesnici prvenstva upoznaju sa lepotama i ponudom Beograda.

– Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima u ovom projektu učestvuje sa dosta organizacija civilnog društva, kao što je Nacionalni sportski savez slepih i slabovidih, Šahovski klub „Napredak“, Gradska organizacija slepih kao deo projekta Udruženja osoba sa invaliditetom Beograda „Beograde, predstavi se i nama“. Svrha tog projekta je da upotpuni i oplemeni vreme šahista u fazi priprema za turnir, kao i za vreme samog turnira – istakao je Šehović.

Direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov rekao je da je ovo lepa tura na našim rekama Savi i Dunavu gde će, kako je dodao, šahisti imati priliku da čuju sve o kulturi i istoriji Beograda. On je dodao da je za ovu turu pripremljena brošura o Beogradu na Brajevom pismu.

Brodom „Zlatno srce – učionica na vodi“ na jednoiposatno krstarenje rekama krenulo je 65 putnika. Kažu da oni reku slušaju i veoma dobro osećaju. Slobodan dan iskoristiće da se dobro zabave, upoznaju i fotografije sa broda ponesu kao uspomenu svojim kućama.

Predsednik Svetske šahovske federacije slepih i slabovidih Ludvig Bojtelof je pre tri godine bio u Beogradu na šahovskom prvenstvu, ali ističe da je ovog puta znatno bolja organizacija, kao i da je položaj slepih dosta unapređen.

Vožnja brodom beogradskim rekama ga je oduševila. Posebno ga je obradovalo to što je pripremljena brošura na Brajevom pismu, što kako kaže i u Nemačkoj retko gde ima. On ističe da će pozitivnu sliku o Beogradu preneti prijateljima u svom gradu.

Sedmo omladinsko i Dvanaesto žensko pojedinačno svetsko prvenstvo za slepe i slabovide šahiste se od 22. avgusta do 1. septembra održava u hotelu „Slavija“.

Оставите одговор