Paralelni slalom u kolicima: Sportom do rehabilitacije

0

Pokrovitelj je ovog puta bila tvrtka Bauerfeind, a organizator Triatlon klub Međimurje i osoblje rehabilitacijskog tima Spinalnog odjela Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice. Uklapanje sporta u ranim fazama rehabilitacije je cilj prema kojemu i stremi organizacija ovakvih manifestacija

U Varaždinskim Toplicama je u sklopu Prvenstva Hrvatske u kros triatlonu, održana je  promotivna utrka  paralelnog slaloma za natjecatelje u kolicima. Ovo je drugi paralelni slalom, prvi je održan u lipnju u Varaždin u sklopu Prvenstva Hrvatske u sprint triatlonu. Pokrovitelj je ovog puta bila tvrtka Bauerfeind, a organizator Triatlon klub Međimurje i osoblje rehabilitacijskog tima Spinalnog odjela, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice.  Na prostoru ispred Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju nakon nekoliko izlučnih krugova pobijedio je Dejan Domitrović ispred Matije Tenšića i Svjetlane Peričić.  Regularnost utrke nadzirao je glavni sudac Ivan Repinac. Nakon toga je uslijedilo neformalno druženje.
Paraleni slalom u kolicima je utrka u kojem startaju dvoje natjecatelja  istovremeno te voze kolica među preprekama , a brži ide u slijedeće kolo natjecanja dok se ne dođe do najbržeg.
Sport među osobama sa invaliditetom je jedna od važnijih komponenti  rehabilitacije i života sa  psihofizičkog i socijalnog aspekta, dapače čak i važniji od sporta među osobama koje nemaju invaliditet. Važnost sporta među populacijom osoba s invaliditetom uvidio je otac rehabilitacije osoba sa ozljedama kralježnične moždine, Sir Ludwig Guttman  koji je otac Paraolimpijskih Igara i utemeljitelj prvog rehabilitacijskog centra u Stoke Mandevilleu, danas Nacionalnog centra za  osobe s ozljedom kralježnične moždine Velike Britanije.
Uklapanje sporta u ranim fazama rehabilitacije unutar rehabilitacijskih centara je cilj prema kojemu i stremi organizacija ovakvih manifestacija.
Sljedeće godine paralelni slalom bi trebao zaživjeti kao niz manifestacija diljem Hrvatske sa ciljem privlačenja što većeg broja rekreativnih sudionika.

Оставите одговор