Čep za hendikep

46

Udruženje paraplegičara Banata
Udruženje paraplegičara Banata ima nameru da u narednom periodu podigne na viši nivo akciju prikupljanja plastičnih čepova, čijom prodajom i reciklažom želi da obezbedi novac za kupovinu ortopedskih pomagala i invalidskih kolica.

Udruženje paraplegičara Banata ima nameru da u narednom periodu podigne na viši nivo akciju prikupljanja plastičnih čepova, čijom prodajom i reciklažom želi da obezbedi novac za kupovinu ortopedskih pomagala i invalidskih kolica. Predstavnik ovog udruženja Zoran Martinov rekao je za „Dnevnik“ da akcija traje već dve godine i da je za to vreme prikupljeno oko 100.000 dinara, odnosno između tri i četiri tone čepova.

– Želja nam je da u akciju, koja je u početku imala lokalni karakter, uključimo što više škola na području Vojvodine jer njena svrha je, osim obezbeđivanja novca za poboljšanje statusa paraplegičara, i podizanje svesti o ekologiji i zaštiti životne sredine. Deca se kroz priču o ekologiji upoznaju s problemima osoba s invaliditetom čime se otklanjaju predrasude  prema toj grupi ljudu – objasnio je Martinov, i naglasio da je to udruženje, sa sedištem u Zrenjaninu, inspirisala slična akcija pokrenuta u Turskoj, u koju su se vremenom uključile još 44 zemlje, što je omogućilo da 1.500 osoba sa invaliditetom dobije kolica.

Za akciju Udruženja paraplegičara Banata, koji broji oko 90 članova, preko prijatelja i poznanika čuli su i ljudi širom zemlje. Mnogo im je, po Martinovljevim rečima, svojom kampanjom pomogla i RTB B-92. U međuvremenu, akciji su se odazvale i velike kompanije poput „Koka-Kole“, „Henkela“ i drugih.

– Pomažu nam pojedine kompanije, zatim Institut iz Vinče i Mensa, koja nam iz Beograda šalje zatvarače – kazao je Martinov, pojašnjavajući da jedna subotička kompanija Udruženju za kilogram čepova, a to je oko 400 komada, plaća 25 dinara.

Banatski paraplegičari aplicirali su za dva projekta kod Naftne industrije Srbije – „Čep za hendikep“ i USAID-a, a taj drugi će im pomoći da od septembra pojačaju kampanju.

Оставите одговор