Sada i zauvek – servis personalnih asistenata

25

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom počeo sa realizacijom projekta ,,Sada i zauvek – servis personalniih asistenata”, koji finansiraju Ministarstvo rada i socijalne politike i grad Jagodina. Projektom će biti obuhvaćeno devet korisnika u Jagodini.

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u Jagodini, od 14. maja, počeo je realizaciju projekta ,,Sada i zauvek – servis personalnih asistenata” koji se sprovodi uz finansijsku pomoć Ministarstva rada i socijalne politike, a delom sredstva obezbeđuje i Gradska uprava. Kako kaže koordinator na projektu Dimitrije Gligorijević, trenutno se radi na pripremi za korisnike, a rad personalnih asistenata će početi od 14. jula.

– Ovim projektom će biti obuhvaćeno devet naših korisnika, četiri će se finansirati preko Ministarstva rada i socijalne politike, a pet preko Gradske uprave – naglasio je Gligorijević. – Kad smo potpisali ugovor sa Ministarstvom, konkurisali smo za četiri personalna asistenta. Zadovoljni smo, s obzirom na celokupnu situaciju u vezi sa finansiranjem određenih projekata, što servis i dalje funkcioniše. Imamo odobrena finansijska sredstva za tri korisnika preko Gradske uprave na osam sati rada i dva preko Ministarstva rada. Zbog velike zainteresovanosti korisnika kojima je neophodna asistencija, ispoštovali smo princip solidarnosti, tako da smo sada podelili rad asistenata na po četiri sata, što nije ugrozilo rad servisa. Jedan asistent radi za jednog korisnika, sa skraćenim radnim vremenom i ukupno imamo devet personalnih asistenata i devet korisnika.

Jagodina je jedan od retkih gradova u Srbiji u kojima se u kontinuitetu od 2008. godine sprovodi ovaj servis, a sa njegovom realizacijom se počelo još 2003. godine sa kraćim prekidima.
– Zahvalni smo i Gradskoj upravi koja od pre pet godina u kontinuitetu finansira rad asistenata i izdvaja sredstva za personalne asistente i tehničkog sekretara u godišnjem iznosu od milion i sedam stotina hiljada dinara. Imali smo dva korisnika kojima su bili neophodni asistenti, tako da će i oni, preko ovog projekta, dobiti svoje personalne asistente – istakao je Gligorijević.

Projektom nije obuhvaćen samo rad personalnih asistenata, već i njihova dvomesečna obuka.
– Personalni asistent asistira korisniku u zadovoljavanju potreba koje on ne može da obavi sam i našim članovima pružaju tri vrste pomoći lične potrebe, počev od oblačenja i održavanja lične higijene, do kućnih poslova, pripremanja obroka, čišćenja kuće, odlaska u prodavnicu. Treća vrsta pomoći je socijalno angažovanje kroz rad u organizacijama ili kroz pronalaženje posla. Personalni asistent može da asistira korisniku prilikom odlaska u školu ili na fakultet, odlaska u biskop, pozorište ili prilikom njegovog učešća u raznim kulturnim i sportskim manifestacijama – kaže Gligorijević.ž

Ovaj vid službe podrške najprimereniji je za osobe sa invaliditetom jer mogu da žive u svojim domovima, da rade i, na neki način, daju doprinos svom društvu.

Оставите одговор