Savezu slepih ove godine od države nula dinara

29

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić izjavio je danas da će se za pravo na knjigu slepi boriti svojim životima i ako treba izaći na ulice u narednim danima, ako vlada ne ispuni njihove zahteve.

– Svega 10 miliona dinara je potrebno da bi slepi i slaboviti mogli da imaju svoju knjigu, a ove godine država nije izdvojila ni jedan dinar – rekao je Stošić.
Sekretar Saveza slepih Srbije Luka Joksimović Barbat rekao je da savez od države zahteva da se danas ili najkasnije sutra uplati prva rata za rad biblioteke saveza, a da se preostali novac dostavi do novembra, kao i da se izradi transformacija biblioteke u javnu instituciju kulture.
– Iz Ministarstva su saopštili da se spekuliše netačnim činjenicama, ali mi ne spekulišemo već govorimo istinu – rekao je Barbat.
Posle 25 godina izdavaštva za slepe na Brajevom pismu ova deletnost je obustavljena „zahvaljujući“ državi.

– Jadna je ona država koja misli da prevazilazi krizu time što će uskratiti knjige za slepe – rekao je Stošić.

On je dodao da mnogi imaju „prozor u svet“ samo kroz tu knjigu i da ovakvo ponašanje države predstavlja osnovno kršenje ljudskih prava.
U Srbiji živi 12.000 slepih ljudi, a biblioteka Saveza je najveća na Balkanu.

Barbat je ukazao da su ove godine izdate samo tri knjige, i to manjeg obima, a literatura koja je potrebna studentima nije dostupna, a što bi po zakonu država bila dužna da obezbedi.
– Mi od države ne tražimo novac da kupujemo automobile, već tražimo pravo na knjigu – dodao je Barbat.

Оставите одговор