Otvoren peti Sajam organizacija civilnog društva

0

Peti Sajam organizacija civilnog društva otvoren je juče na Trgu Nikole Pašića pod sloganom „Prijateljstvo – partnerstvo”. Dvodnevni sajam okupio je više od sto organizacija civilnog društva(OCD), koje imaju priliku da se predstave i međusobno razmene iskustva iz oblasti rada civilnog sektora.

– Novina u odnosu na prethodne sajmove je u tome što smo želeli da se građani interaktivno uključuju. Tako će posetioci imati priliku da vide kako je to baviti se sportom u kolicima i kako se igra šah sa slepim šahistom, a mogu i da kucaju na tastaturi sa povezom na očima – istakao je Goran Šehović, zamenik direktora Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima, koja je ujedno i organizator sajma.

Šehović je naveo da Sajam prate paralelne programske aktivnosti u Kući ljudskih prava i opštini Stari grad, sa raznovrsnim temama, okruglim stolovima i predavanjima.

Humanitarna organizacija “Pomoć porodici” jedna je od učesnika ovogodišnjeg sajma. Stevan Nestorov, projekt menadžer, kaže da njihova organizacija predstavlja program koji se bavi uspostavljanjem i unapređivanjem međusektorske saradnje u procesu inkluzije dece sa smetnjama u razvoju.

– Program se sprovodi u osam gradova Srbije, a njegov osnovni cilj je da poveže sve ključne faktore na relaciji roditelj, ustanova, stručni kadar, dete, društvo. Kada se sve to ostvari, uspeh je zagarantovan. Takođe, predstavićemo naše publikacije i radove talentovane dece sa smetnjama u razvoju – objasnio je Nestorov.

Nadica Blažic, iz udruženja samohranih roditelja i porodica osoba sa invaliditetom ”Plava školja”, kaže da glavni cilj njihovog pojavljivanja na sajmu da kroz kreativnost njihove dece pokažu da ona postoje, i da imaju podjednake potrebe kao i sva ostala deca. Ona je pozvala sve zainteresovane da 6. juna dođu na SC “Olimp” i priključe se humanitarnoj akciji prikupljanja novca za 100 besplatnih letovanja za decu sa invaliditetom.

Više od 100 organizacija

Na sajmu će se predstaviti više od 100 organizacija, na 60 štandova. Među sadržajima izdvaja se zajednički program Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima i Beogradske otvorene škole vezan za unapređenje saradnje i poboljšanje komunikacije organizacija civilnog društva i lokalne samouprave. Žene Lazarevca „Ženela” prikazaće film „Ne smem da ćutim”. Organizacija „Vinčanski neolit” održaće predavanje. Biće nekoliko foruma, vodič za smanjenje socijalne isključenosti korisnika psihijatrijskih usluga i problemi zapošljavanja osoba sa psihičkih problema. Tradicionalno se predstavlja udruženje građana „Roditelj”, sa temom zapošljavanje trudnica i porodilja, zakoni i praksa.

Оставите одговор