Zahtev za veću pomoć roditeljima bolesne dece

0

Skupštini Srbije predat zahtev za izmenu dva zakona kojima bi se povećala pomoć države roditeljima teško bolesne dece. Podnosioci, zaštitnik građana Saša Janković i udruženja roditelja teško obolele dece, insistiraju da se teško oboleloj deci mora pružiti mogućnost da žive u svojim porodicama.

Zaštitnik građana Saša Janković i udruženja roditelja teško obolele dece predali su u Skupštini Srbije predloge za izmenu dva zakona kojima se predviđa veća pomoć države roditeljima dece kojima je potrebna stalna nega.

Oni su predložili izmene zakona o radu i o finansijskoj podršci porodicama sa decom kako bi roditelji teško obolele dece i nakon što ona napune pet godina i dalje mogli da računaju na pomoć države, odnosno da primaju naknade za skraćeno radne vreme kako bi mogli da neguju svoju decu.

Janković je novinarima u Skupštini rekao da očekuje da sve poslaničke grupe podrže predložene zakonske izmene kako bi i porodice koje imaju decu sa smetnjama u razvoju mogle da žive život dostojan čoveka.

„Nadam se da u Skupštini i u institucijama ima dovoljno volje da se izmene zakona prihvate“, rekao je Janković.

Predložene izmene zakona predviđaju i posebnu novčanu naknadu nezaposlenim roditeljima koji ne mogu da rade zbog toga što danonoćno pružaju negu teško bolesnoj deci.

Janković je rekao da Srbija teško oboleloj deci mora pružiti mogućnost da žive u svojim porodicama i da je način da se to ostvari uvođenje posebne novčane naknade za nezaposlene roditelje koji ne mogu da rade zbog toga što moraju da ostanu kod kuće i neguju svoje dete.

Zaštitnik je rekao da predloženim izmenama poslodavac neće moći da bez saglasnosti zaposlenog koji se stara o teško bolesnom detetu menja njegovo radno vreme ili da mu uvodi noćnu smenu.

Bojana Mirosavljević iz Udruženja roditelja teško bolesne dece, čiji sin boluje od Batenove bolesti, rekla je da se nada da će poslanici prihvatiti najavljene izmene zakona i tako pomoći porodicama s bolesnom decom.

„Naša inicijativa nije vezana za dijagnozu deteta već za stanje. Nema veze da li dete ima retku bolest ili ne. Nadam se da smo ovim uspeli da se izborimo za život naše dece u porodici. Iako ne hodaju, ne pričaju i ne čuju, to ne znači da nemaju pravo na život u svojoj porodici“, rekla je Mirosavljevićeva.

Podršku izmenama Zakona o radu i Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom dao je predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, koji je rekao da se nada da će oni uskoro biti na dnevnom redu parlamenta.

„Kada se dođe do toga da roditelj bira da li će da radi ili će da ostane sa svojim detetom kome je potrebna nega, tada država ne može da ostane po strani“, rekao je Stefanović i dodao da očekuje da se, uprkos teškoj finansijskoj situaciji, pronađu novčana sredstva za primenu najavljenih izmena zakona.

Stefanović je rekao i da očekuje da parlament narednih nedelja razmatra izmene Zakona o radu i Zakona o finansijskoj podršci porodici.

Оставите одговор